Ballantine’s przedstawia nową szkocką whisky Ballantine’s Hard Fired, która swój smak zawdzięcza niezwykłemu kunsztowi bednarzy destylarni Ballantine's.

Proces powstawania Ballantine’s Hard Fired zaczyna się od uważnego wyselekcjonowania beczek z amerykańskiego dębu. Następnie są one dwukrotnie wypalane, dzięki czemu uwalniają się nuty wanilii, dymu i przypraw. Sandy Hyslop, Master Blender Ballantine’s, osobiście sprawdza każdą beczkę i wybiera te najlepsze, do których trafi whisky Ballantine’s.

Ballantine's HARD FIRED

Wypalanie beczek uwalnia wanilię, nuty dymu i przypraw oraz nadaje wyjątkowy charakter. Specyficzny i wyjątkowo zrównoważony smak whisky Ballantine’s Hard Fired został stworzony przez przemieniającą siłę ognia.

Aromat

Słodkie, dojrzałe owoce, takie jak gruszki i czarna porzeczka, subtelne akcenty wanilii i karmelowego toffi uzupełnione o delikatny aromat dymu z ogniska.

Barwa

Jasna, bursztynowo złota.

Smak

Słodki miód, soczyste czerwone jabłka przyprawione odrobiną pikantnej lukrecji zmieszanej z miękkim dymem.

Podstawa

Łagodna, choć mocna.

Finisz

Długotrwały, waniliowo słodki i lekko ostry.